Tips voor het fotograferen van je Kerstdiner

 In Blog
Wil jij ook nagenieten van je Kerstdiner
6 tips voor mooie foto’s van jouw uitspattingen in de keuken of in het restaurant

 

De kerstdagen zijn voor veel mensen dé tijd van even aandacht voor elkaar, van veel gezelligheid en natuurlijk de tijd van een heerlijk kerstdiner.
Wat is er dan leuker dan het mooi vastleggen van de prachtige gerechten die op tafel komen te staan. Foto’s die voor altijd die herinnering zijn van deze feestdagen en waar je bijna al weer zin krijgt in de volgende.

Het zou toch zonde zijn dat de feestdagen weer voorbij zijn en je denkt : o, wat was het heerlijk, kon ik het maar laten zien. Had ik maar die foto gemaakt. Kon ik nog maar even genieten van het mooie menu wat er op tafel stond.

Enkele handige foto-tips om na de feestdagen anderen ook te laten watertanden van je mooie gerechten:

Als allereerste …. maak je lens schoon! Een smartphone zit in je tas, in je broekzak en je hebt m heel veel in je handen. De lens wordt zo snel vies en dus worden je foto’s niet haarscherp. Zonde! gebruik een zachte stof of brillendoekje om de lens schoon te maken en je foto’s zullen veel helderder zijn!

Tip 1 TIJD: Denk vantevoren al goed na, creëer een plekje waar je direct nadat je gerecht klaar is een foto kunt maken. Leg je mobiel klaar (met eventueel de goede instellingen) en kijk bij het uitkiezen van het plekje of het licht prettig is, er geen storende achtergrond te zien is en je genoeg ruimte hebt om de foto te maken. Zo kost het maken van de foto geen tijd en zal je het ook doen. Ga je naar een restaurant, kijk goed waar je je foto graag wilt nemen, dus waar jij gaat zitten als dit mogelijk is.

Tip 2 LICHT: Gebruik nooit je flitser. Een flitslicht is hard licht wat veel te veel de voorgrond belicht en de rest te weinig licht geeft (ja inderdaad, hier is weer mijn advies: altijd de flitser uit). Wanneer er toch niet voldoende licht op je fotoplekje is, creëer dit door bijvoorbeeld een portable lampje of LED licht te gebruiken of doe het met het licht dat er is. Wanneer het kan op je SmartPhone en je gebruikt extra licht, zet je instelling dan op: kunstlicht. Ook kan het een oplossing zijn om een wit stuk papier of je servet te gebruiken om het licht te sturen en te zorgen dat er geen vervelende schaduwen te zien zijn.

Tip 3 STYLING: Fotografeer je aan tafel, wat heel veel gebeurd, kijk dan even goed wat er om het bord heen staat. Zet het even opzij of gebruik de juiste accessoires juist. Vul je glas, leg het bestek recht, leg de kerstdecoratie mooi in het geheel (het peper en zout stelletje hoeft er niet bij).

Ook de styling van een apart hoekje kan een extra touch aan de foto geven, kies het juiste bord bij het gerecht. Laat de kleuren opvallen, gebruik eventueel een mooie doek of kerstdecoratie en denk ook hier aan wat je op de achtergrond ziet.

Tip 4 JUISTE HOEK: Fotografeer je je gerecht vanaf boven, dan zie je hier vaak het meeste van (en heb je geen last van een achtergrond). Wanneer in een gerecht hoogteverschillen zitten, is het mooier om het vanaf de zijkant te laten zien. Denk hierbij wel goed aan de achtergrond. Dat die niet storend, maar juist een toevoeging is. Voor een foto van bovenaf is het handig om even snel te gaan staan.

Tip 5 FOCUS: Focus tijdens het maken van de foto op het juiste punt in het geheel. Laat bij het kijken naar de foto de nadruk op het juiste stukje komen door te tikken op de foto. Beïnvloed op deze manier de goede scherpte van je eindresultaat en pas eventueel de belichting aan door deze iets hoger te zetten door op je scherm na het focussen naar boven te schuiven.

Tip 6 NABEWERKING: Door de lastige lichtomstandigheden kunnen de kleuren van je foto afwijken van wat het echt is. Werk dit altijd even bij in een bewerkingsapp of in Instagram. Zorg dat de kleuren de goede kleuren zijn!

Het aanpassen van de belichting, het contrast, de helderheid en de witbalans (klinkt meer dan het is, is echt in een paar secondes gedaan) geeft niet iets extra’s en je gerecht ziet er ook op de foto uit als een SMULgerecht!

Maar laten we natuurlijk niet het allerbelangrijkste uit het oog verliezen: Geniet van je kerstdiner en maak jouw momentjes …

Fotograferen kun je leren

Wil je ook graag goede foto’s leren maken met je SmartPhone? Kom dan naar de workshop ‘Fotograferen met je SmartPhone’  (foto gemaakt met SmartPhone, bewerkt met SnapSeed).

 

Recommended Posts

Leave a Comment